Adige-től a Dunáig a zene hullámhosszán

Adige-től a Dunáig a zene hullámhosszán


            Ezzel a címmel indult el 2009. szeptemberében a Farkas Ferenc Zeneiskola és a Grezzanai Istituto Comprensivo Statale G. Pascoli (Olaszország) közös programsorozata a Tempus Közalapítvány „Egész életen át tartó tanulás program – Comenius iskolai együttműködések”  pályázat elnyerésének köszönhetően.

Az alapötlet kibontakozásától az első közös program megvalósításáig „sok víz lefolyt az Adigén és a Dunán”, ám a lelkes szülőkkel, kollégákkal történt közös szervezés, közös munka láthatóan és hallhatóan meghozta gyümölcsét.

 2009. szeptember 25-én, pénteken az esti órákban a Dezső utcai épület udvarán a szállásadó szülők, gyerekek és tanárkollégák vendégséggel várták az olasz iskolából érkezett csoportot.

Másnap szeptember 26-án, szombaton délelőtt városnézéssel indult programsorozat. A koradélutáni közös próba után a gyerekek az őket fogadó családokkal töltötték a nap további részét. A magyar és olasz tanárkollégákkal este a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét hallgattuk meg a Művészetek Palotájában.

Vasárnap délelőtt a Fő utcai Kapucinus templomban olasz nyelvű misét követően agapén vettek részt a gyerekek.  A tanárok délután a Szépművészeti Múzeum Turner és Itália című kiállítását nézték meg.

28-án, hétfőn a Magyar Állami Operaházat tekintettük meg közösen. Belvárosi séta után a Szilágyi Erzsébet Gimnázium olasz óráját látogatták meg az olasz gyerekek. A délutáni próbát követően az este hajókirándulással indult a Dunán. A lemenő napsütésben volt alkalmunk megcsodálni a budapesti panorámát. Ezt követően a Banco Popolare Hungary jóvoltából egy olasz pizzériában láttuk vendégül az olasz és a magyar gyerekeket.

A 29-i keddi nap az esti közös hangverseny jegyében telt. Délelőtt helyszíni főpróbát tartottunk a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében, majd ebéd után a Parlamentben tettünk látogatást.

A koncert előtti állófogadáson köszöntöttük meghívott vendégeinket, többek között:

Dr. Nagy Gábor Tamás a Budavár I. ker. polgármestere

Dott. Mauro Bellamoli Grezzana polgármestere

Prof. Salvatore Ettore az Olasz Kultúrintézet igazgatója

Dott. Fausto Perlato a Banco Popolare elnök-vezérigazgatója

Prof. Dr. Pintér Lajos tiszteletbeli főkonzul

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő

Maria Luisa Aguiari az Istituto Comprensivo Statale „G. Pascoli” igazgatónője.

Az 19 órakor kezdődő hangverseny a két nemzet – olasz és a magyar – himnuszának eléneklésével indult, majd a Zeneiskola növendékei játszották magyar és olasz zeneszerzők műveit. A második részben az olasz iskola együttes produkcióját hallgathatták az egybegyűltek. A nagyszámú közönség lelkes tapssal hálálta meg a zenei élményt, nagy sikert arattak mindkét iskola növendékei, szólistáink, kamaracsoportjaink és az estet záró közös produkció.

30-án, szerdán vidéki programra indultak vendégeink. Látogatást tettek a Domonyvölgyi Lovasparkban, ahol lovas programmal és diák-olimpiával várták őket, majd délután Egerbe utaztak, ahol az egri érsek is fogadta őket, majd bemutatták a most felújított orgonájukat is. Az éjszakát Bogácson töltötték, majd másnap délelőtt a főiskola Csillagvizsgálójába látogattak el. Délutáni Budapestre érkezésüket a búcsúest követte a Kosciuszkó T. utcai épület előadótermében.  

A búcsúesten a fogadó szülők által elkészített vendégség – kisebb gasztronómiai kiállításnyi étellel-itallal – várta a gyerekeket. A roskadozó asztaloknál több mint százan lakhattunk jól, megmutatva az olasz vendégeknek, milyen tud lenni a magyar vendéglátás.

Reméljük sikerült felejthetetlen élményekben részesítenünk vendégeinket és saját gyerekeinket, növendékeinket. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik munkájukkal, odaadásukkal, ötleteikkel segítették a program megvalósítását.

Időközben elkezdődtek a Zeneiskola májusi utazásunk előkészületei. Minden bizonnyal a mi olaszországi  látogatásunk programja is egy életre szóló lesz az utazó gyerekeknek. Lehetőségük lesz megismerkedni az olasz kulturális örökséggel, a reneszánsz bölcsőjével az ország természeti szépségeivel, valamint betekintést nyerhetnek az olasz mindennapokba.


A program olasz nyelvű leírása hozzászólásokkal és képekkel megtalálható az alábbi weboldalon:

http://www.hungaritaly.blogspot.com/

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.